Платформа харчової культури Неможливо реалізувати

Доданий
28.08.2019
Номер
106
Молодіжні проєкти

Молодіжний проект на конкурс проектів місцевого розвитку "Громадський бюджет", реалізація яких планується у 2020 році – «Платформа харчової культури».
Метою молодіжного проекту – є підвищення рівня свідомості молоді в сфері здорового та раціонального харчування, популяризація серед молоді раціонального та адекватного їх потребам харчування.

Автор проєкту
Анастасія
Анастасія Чепурнова
Бюджет
191 370 грн
Розрахунок бюджету
Район
Металургійний
Адреса
Генерала Радієвського вулиця, Саксаганський район, Кривий Ріг

Опис

Проблема

Однією з актуальних на сьогоднішній день є проблема збереження і зміцнення здоров'я молоді (зокрема школярів). Останнім часом серед молоді України простежується тенденція до зниження якості харчування, рухової активності, і як наслідок, високий рівень захворюваності.
Дійсно, харчування молоді не відповідає нормам збалансованого та раціонального харчування ні за калорійністю, ні за режимом харчування, ні за кількістю і співвідношенням поживних речовин. Через фінансові труднощі, молодь переважно харчується їжею швидкого приготування, адже це бюджетно та немає зайвого клопоту. Але, на жаль, таке харчування призводить до багатьох проблем зі здоров’ям і, як наслідок, біологічний вік нашої молоді значно вище, ніж у однолітків з країн, де діє державна політика в області харчування.
Самостійне осягнення правил харчування та кулінарії призводить до того, що при приготуванні їжі молодь допускає безліч банальних помилок, що в більшому або меншому ступені перетворюють якісні продукти на шкідливу їжу або, взагалі, отруту. Для вирішення проблеми необізнаності молоді в особливостях приготування повсякденної їжі необхідно доступною для молоді мовою поінформувати її як готувати не тільки швидко, а ще й якісно.
Одним зі шляхів інформування молоді є проведення кулінарних тренінгів та майстер-класів. Такі заходи мають як інформаційно-навчальний, так і практичний характер. Їх метою є популяризація серед молоді здорового та повноцінного харчування, поглиблення теоретичної та практичної підготовки з приготування здорової їжі учасниками.

Мета проекту

Метою молодіжного проекту – є підвищення рівня свідомості молоді в сфері здорового та раціонального харчування, популяризація серед молоді раціонального та адекватного їх потребам харчування, набуття знань та навичок із основ правильного приготування сучасної здорової їжі.

Очікувані результати

У результаті проведення запланованих в рамках молодіжного проекту заходів буде:
- актуалізовано існуючі проблеми у харчуванні молоді;
- сформовано у молоді, зокрема школярів, відповідальне ставлення до свого здоров'я, досягнуто усвідомлення та розуміння факторів, що забезпечують здоровий спосіб життя;
- сформовано у молоді, зокрема школярів, необхідні теоретичні та практичні навички з приготуванні корисної та здорової їжі.
Результати молодіжного проекту матимуть довгостроковий ефект, адже його учасники зможуть самостійно використовувати здобуті знання, навички та вміння у своєму житті та розповсюджувати інформацію в різних соціальних групах.

План заходів з реалізації проекту

В рамках молодіжного проекту планується проведення трьох заходів:
Захід 1. «Навчально-тренувальні візити з основ раціонального харчування до 10-ти шкіл Металургійного району міста Кривого Рогу».
Візити планується організовувати на базі загальноосвітніх шкіл Кривого Рогу із виділенням наступних етапів:
1. Повідомлення про організацію та проведення заходу:
- інформування цільової аудиторії, залучення мотивованих учасників проекту;
- формування команди студентів та викладачів ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського;
2. Закупівля інвентарю та продуктів. Підготовчий етап;
3. Організація та проведення 10-ти навчально-тренувальних візитів для учнів 9-11 класів загальноосвітніх шкіл Металургійного району Кривого Рогу;
- проведення тренінгу «Що я повинен знати, щоб споживати смачну і корисну їжу» метою якого є ознайомлення з основами правильної підготовки сировини, її комбінування в стравах та теплової обробки;
- проведення кулінарного тренінгу «Я – Мастер Шеф», що дасть можливість учням оволодіти практичними навичками правильного приготування найпоширеніших страв;
- підготовка та презентація брошури із рецептами «Страви молодіжної кухні», що дасть молоді можливість в подальшому розширити асортимент страв в повсякденному житті.
Захід 2. «Майстер-клас шеф-кухаря Світлани Шептухи з приготування сучасної здорової їжі для молоді»
Майстер-клас планується проводити на базі ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського із виділенням наступних етапів:
1. Повідомлення про організацію та проведення майстер-класу;
2. Закупівля необхідних продуктів. Підготовчий етап;
3. Проведення майстер-класу:
- коротка лекція шеф-кухаря кулінарної студії «Su.CHEF», переможниці проекту «МайстерШеф» Світлани Шептухи із сучасних тенденцій приготування здорової їжі;
- проведення майстер-класу з приготування сучасної здорової їжі для молоді;
- дегустація витворів кулінарного мистецтва, які народжуватимуться в руках Світлани Шептухи та її асистентів на очах учасників;
- сесія запитань учасників майстер-класу до шеф-кухаря.
Захід 3. ««Локація здорового харчування молоді» на Днях Європи в Кривому Розі».
Локацію буде організовано в рамках Днів Європи в Кривому Розі із виділенням наступних етапів:
1. Повідомлення про організацію локації;
2. Закупівля необхідних продуктів та інвентаря. Підготовчий етап;
3. Реалізація та встановлення локації:
- приготування студентами ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського фруктово-ягідного сорбету з підвищеною харчовою та біологічною цінністю із наступною дегустацією учасниками та гостями фестивалю;
- приготування студентами ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського пончиків з підвищеною харчовою та біологічною цінністю із наступною дегустацією учасниками та гостями фестивалю.

Якщо Ваш проект освітній, він є великим проектом?

Ні.